By PC Diskont / Blog / 0 Comments

Antivirusi i Virusi

Kako i sam naslov kaže u ovom tekstu pisaću Vam o nekim programima koji se koriste kao zaštita od računarskih virusa kao i o samim antivirusima i virusima.

Da li znate šta je to kompjuterski virus ?

Jednostavno rečeno virus namenjen računarima je software ili program koji ima namenu da na neki način naškodi Vašem računaru.

Da li znate šta je to Antivriusni program ?

Antivirusni program je software koji treba da zaštiti Vaš računar od bilo koje vrste štetnog software-a koji je namenjen da naškodi Vašem računaru ili jednostavnije rečeno Antivirusni program je program koji Vaš računar štiti od virusa i zlonamernog software-a (programa)

Da li Antivirus može uvek i 100% bezuslovno da Vas zaštiti od Virusa ?

Moj odgovor je NE MOŽE !

Da li Antivirus može tokom vremena da postane saradnik nekog računarskog Virusa ?

Moj odgovor je NIJE DOKAZANO ALI ISKUSTVO KAŽE DA MOŽE !

Da li postoji potpuna zaštita od Virusa i zlonamernih programa ?

Ne postoji !

Pa šta onda da radim ??? Ovo deluje poražavajuće i  sada Vas je verovatno strah za vaše računare, podatke a samim tim za sve za šta Vam računar kortisti.

Sve ovo što Vam odve pišem je ono što sam naučio , to je iskustvo koje sam stekao radeći kao serviser računara više od 25 godina.

Pre svega koristiću jedan novi trend i obratiću se googlu na ovaj način ? Koji problem ima Vaša kompanija pa ne ceni jedan od najiskusnijih servisa računara na ovim prostorima ?

O guglu ću tek pisati u sledećim tekstovima !

O Virusima i Antivirusima ili o Antivirusima i Virusima.

autorski tekst: Aleksandar Kavaja – PC Diskont

Virusi su zlonamerni software ili srpski rečeno program koji je namenjen da Vam zada puno muka ili potpuno uništi Vaš računar. Kada kažem uništi to bukvalno tako i mislim jer gubitak podataka vašeg dugogodišnjeg poslovanja ili ličnih fotografija, dokumenata za mene nema cenu. A na žalost sve se to danas čuva na elektonsko magnetnim medijima. Sam računar, pa računar u najgoroj opciji možete kupiti i drugi ali podatke ne možete kupiti nikada. Zato je jedino rešenje kojim se čuvate redovan Backup podataka ! To ne znači da ne treba svim metodama da se zaštitite ali redovan Backup podataka i čuvanje podataka na bar dva različita mesta bi bilo korisno rešenje. Recimo da podatke sačuvate na externom hard disku ili USB flash disku i na nekom online drajvu. To je recimo rešenje da Vas ne boli puno glava oko podataka. Da se razumemo ništa ne garantuje 100% bezbednost ali ovo je dobar put ka bezbednosti podataka. Sve ovo traži mnogo vremena pa ako su Vam podaci dragi pokrenite se iz mrtve tačke i uradite bar nešto od navedenog.

Kako rade moderni virusi ?

Njihova suština je uništavanje Vaših podataka ili onesposobljavanje hardvera što opet na neki način dovede do gubitka podataka. Ja sam orjentisan Hardverski pa mi taj deo nije važan, računar ima više komponenti uvek će veći deo preživeti napad virusa ali prvo strada operativni sistem pa onda polako ili brzo sve zavisi od virusa i svi Vaši podaci.

Suština virsnog napada na Vaš računar ima par razloga. Jedan od glavnih razloga je finansijske prirode. Određeni virus napada Vaš računar, prvo napisao sam određeni iz razloga što svaki virus ima neku svoju namenu. Sada ću Vam objasniti ovaj koji se odnosi na finansije. Znači suština je da Vam se proda protivotrov koji će da izleči Vaše podatke. Prvo se putem e-maila, upadom kroz neki manje bezbedni fajl, instalacijom nekog softwera u računar ubacuje virus onda taj virus šifruje vaše podatke , podaci se svi vide ali nijedan više ne može da se otvori. Dobijate info sa instrukcijama da na određeni način uplatite novac čime bi Vam onaj koji je napravio virus otključao podatke. Poslao bi Vam protivotrov za otrov koji je ubacio u Vaš računar. Ja lično to ne bih platio. Iz mnogo razloga se može desiti da ostanete i bez podataka i bez para.

Drugi virusi su namenjeni za uništavanje operativnog sistema , opterećenju hardvera pri čemu dugotrajnim delovanjem može doči do kvara.

Imate antivirus a ipak ste dobili virus ?

To nije nemoguće jer da bi antivirus razumeo šta radi virus mora da ima informaciju o virusu to bi značilo da u antivirusnoj bazi postoji informacija o načinu na koji virus funkcioniše a onaj ko pravi virus traži način da zaobiđe sve bezbedonosne sisteme antivirusa. I tako nastane računarski virus za koji antivirus jos ne zna, ponaša se kao normalni deo programa a kada se aktivira više pomoći nema.ž

Barem neko vreme. Od nastajanja novog virusa do načina na koji se on uklanja može proći i više meseci. Postoje oni koji se bave pravljenjem virusa kao i oni koji se bave uklanjanjem virusa.

Suština je da Vi ne možete koristiti Vaš računar i da su Vaši podaci pod veliki znakom pitanja !

Zbog toga redovno radite backup podataka ako je moguće na dva različita sistema čuvanja podataka. Nemojte oba na megnetni ili elektronski zapis a tek nikako na istom uređaju tipa na drugoj i trećoj particiji.

  • Ne posećujte sajtove sumnjive prirode na kom Vam stalno iskaču reklame koje nude da nešto instalirate
  • Ne instalirajte software ukoliko niste sigurni u to šta radite
  • Ne otvarajte e-mail sumnjive prirode a pogotove ne e-mailove tipa kako ste u prilogu e-maila dobili nasledstvo, konfirmaciju uplate deviza na račun, razne pdf, pif, bat priloge.
  • Ako morate da radite dugo na računaru a nije Vam potreban internet, ugasite pristup internetu
  • Ako dođe do zaraze virusom nikada ne instalirajte više Antivirusnih programa.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

A evo i slučajeva kad svi ti tako nahvaljeni Antivirusi mogu da postanu virusi , pomognu virusu ili postanu sluga virusa.

Suština većih programerskih kuća je da naprave software koji će Vas štititi od virusa. Programi se nude besplatno, probno, ili se plaćaju. Susština je prodaja i zarada u interesu Vašeg mira i očuvanja bezbednosti. E pa tu je i ključ. Ako Vi niste neko ko želi da im plati, ako niste korisna mušterija već neko ko planira da večno koristi besplatne opcije ne bi bilo čudno da Vam se na neki način malo probudi svest o tome kako Vam je bitna aktivna zaštita. A ne postoji bolje buženje svesti u toj industriji od okretanja glave dok neki beznadežni virus prođe pored. Kompanija nije odgovorna jer svaka se ogradila od 100% zaštite. Nijedna neće namerno pustiti virus koji ne može da popravi nakon aktivacije ali aktivacij = novac i to je krug funkcionisanja.

Moje iskustvo Vam moće reći da nisam sreo nijedan Antivirusni program koji je zaštitio računar od Virusa u 100% slučajeva. A ovde možete videti listu najpopularnijh antivirusnih progrmam trenutno.

Antivirus može da postane rob virusa i da propusti virus kada je zastareo, nije ažuriran ili njegov algoritam ne prepoznaje zlonamerni software kao virus. Plaćeni Antivirusi su pouzdaniji jer Vašom uplatom njihova odgovornost ka Vama postaje Veća. Ali ona nikada nije 100 %

Plaćena zaštita od virusa je najsigurnija opcija, imaćete redovno ažuriranu bazu od poznatih virusa i najnoviju verziju programa.

Besplatna zaštita od Virusa je sasvim ok opcija sve dok ne prođe period za koji Vam izabrani Antivirus ne pokaže sve svoje mogućnosti i razloge zbog kojih treba baš njega da kupite. To je kod najpopularnijih 1 godina. To je sasvim dovoljno.

Tada bi trebalo ukloniti taj antivirus i instalirati drugi. Nemojte se začuditi ako drugi pronadje neki fajl koji on smatra virusom. Pa Bože kako drugačije Vi da vidite da je ovaj novi antivirus bolji ako ne vidite da stari nije to primetio. Postoji mnogo marketinskih trikova i trikova prodaje ali da zaboravimo na to.

Ponašajte se odgovorno prema svom računaru, ne posećujte i ne koristite sumnjive lokacije i verujem da će Vam to biti dovoljno.

A da , obavezno imajte backup podataka.

Ali to Vas neće sačuvati od napada Virusa ukoliko sami sebe ne štitite od Virusa. Jer onaj kome ja na umu da napravi virus analizira rad antivirusnih programa pa tek onda pravi virus koju logika antivirusa ne poznaje. To često nije jedna osoba već tim programera koji radi opet u istom interesu a to je novac.

Neću Vam više pisati na ovu temu jer verujem da mnogi već misle da živim u teoriji zavere.

Ako Vam se desi da se Vaš računar zarazi Virusima posetite naš servis računara. Kad sve saberete i oduzmete verujte mi to će biti najpovoljnija opcija za Vaše hardver i za Vaš softwer.

Mi se borimo protiv računarskih virusa uspešno, ne možemo da rešimo samo one za koje ne postoji način.

Uglavnom najveći problem korisnik napravi sam. Ako primetite da ste dobili Virus na računaru ugasite ga hitno ako treba i na hardverskim putem donesite ga u servis i opišite nam kako je do problema sa virusom došlo.

Izvinjavam se što u autorskom tekstu koristim reklamu servisa u kom radim ali ne mogu da garantujem metodama rada drugih servisa.

Aleksandar K.

Write a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *